Waarom mag je geen ongekookte bonen eten?

  Laatste vragen, Vragen

De voedingswaarde van bonen is bekend. Wat je misschien niet weet is dat het eten van rauwe of rauwe bonen gevaarlijk is, het kan leiden tot voedselvergiftiging.  Hoewel het moeilijk kan zijn om jezelf te beschermen tegen ziekteverwekkers zoals E.coli en Staphylococcus, is voedselvergiftiging door rauwe of niet gekookte bonen is volledig te voorkomen. 

Waarom zijn bonen giftig? 

Bonen bevatten een stof die lectine wordt genoemd. Lectines zijn glycoproteïnen die aanwezig zijn in allerlei gebruikte plantaardige voedingsmiddelen. Sommige zijn niet schadelijk, maar de lectines die in rauwe bonen gevonden worden zijn giftig.Hoewel je zou denken dat het eten van rauwe bonen een betere voedingswaarde zou leveren, is het helaas niet het geval. Bonen hebben eigenlijk een beter voedingsprofiel nadat ze gekookt zijn. Bonen moeten ten minste 10 min in kokend water gekookt worden om de lectines te vernietigen.

Kidneybonen zijn bijzonder gevaarlijk, niet alleen omdat ze een van de meest gegeten bonen zijn, maar ook omdat ze de hoogste concentratie aan lectines hebben bevatten.Het gif in kidneybonen wordt fytohemagglutinine (PHA) genoemd. Je lichaam reageert op dit gif door het hele spijsverteringskanaal zo snel mogelijk te legen. Geen prettige manier om je dag door te brengen dus.

De moraal van het verhaal is om bonen uit een blik te eten of om rauwe bonen goed te koken voor het voorbereiden. Als je de bonen in de slowcooker of crockpot maakt, zorg dat de temperatuur boven de 85°C is.

Een reactie plaatsen