Hoe lees ik een kaart?

  Laatste vragen, Vragen

“Hoe lees je een kaart?…”, Het klinkt heel makkelijk, maar op kaarten is vaak veel informatie te vinden. Daarom hebben een kleine aantal punten vermeld waar je op moet letten bij het lezen van een kaart.

Stap 1 – Kies het juiste type kaart

Er zijn verschillende soorten kaarten om uit te kiezen. Je wilt er zeker van zijn dat je de juiste kaart voor je beoogde doel hebt. Als je in een heel afgelegen gebied wilt gaan wandelen is een toeristische kaart niet heel behulpzaam Hieronder vind je een snel overzicht van de soorten kaarten en de situaties waarvoor ze gebruikt worden.

Topografische kaart

Weten hoe je een kaart moet lezen, vooral topografisch, is het belangrijkste voor wandelaars. Het toont gedetailleerde informatie over het terrein, de wegen, bezienswaardigheden en afstanden.

Wegenkaart

Wegenkaarten zijn een geweldige accessoire om mee te nemen op een road trip. Ze zijn erg handig als je op een GPS-vrije reis gaat, maar ze vereisen vaak wel dat een passagier je kaartlezer is.

Toeristische kaart

Een toeristische kaart is nuttig voor stedentrips. Ze laten over het algemeen de attracties en bezienswaardigheden rond een stad zien. Ze zijn meestal beschikbaar in VVV-kantoren of in de lobby’s van hotels en hostels.

Kies de juiste schaal

1:50,000 

De juiste schaal van een kaart hangt sterk af van wat je doel is. We zullen ons richten op topografische kaarten, aangezien dit normaal gesproken de plaats is waar de schaal belangrijk is. De meest voorkomende schaal om te gebruiken tijdens het wandelen is 1:50.000. Dit betekent dat er voor elke centimeter op de kaart 50.000 centimeter (of 500 meter) in het echt zijn.

De kaarten zijn opgedeeld in rasters, waarbij elk vak van het raster 2 bij 2 centimeter heeft. Dat betekent dat voor elk vak op de kaart, deze 1 kilometer in het echt beslaat. Dit is handig om in één oogopslag afstanden in te schatten.

1:25,000

Meer gedetailleerde kaarten hebben een schaal van 1:25.000 (1 centimeter = 250 meter). Daarom bestrijkt ieder vak op een kaart 500 meter in het echt.

Deze meer gedetailleerde kaarten tonen kenmerken zoals bomen en rotsen op de grond.

Kenmerken van een kaart begrijpen

Het kennen van de functies is belangrijk bij het aanscherpen van je vaardigheden van het lezen van een kaart. Hieronder staan belangrijke kenmerken van een kaart en een uitleg daarover.

Legenda

De legende geeft een beschrijving en gids van de verschillende kenmerken en markeringen op de kaart.

Titel

De titel van de kaart geeft aan van welk gebied de kaart is.

Raster Referenties

Een kaart wordt opgedeeld in rastervlakken, waarbij de eerste 2 (of 3, afhankelijk van de nauwkeurigheid) cijfers de x-waarde zijn, en de laatste 2 (of opnieuw, 3) cijfers de y-waarde. Elke vlakrefferentie begint met de letter die aan de kaart is toegewezen.

De Pijl naar het Noorden

Deze pijl geeft aan welke kant het noorden ligt – hij wijst altijd naar de top van de kaart.

Schaal

De schaal vertelt u welke schaal uw kaart is – of het nu 1:25.000 of 1:50.000 is.

Kaart in de praktijk gebruiken

1. Richt de kaart naar het noorden

Om je kaart naar het noorden te richten, leg je kompas plat op je kaart, gericht naar bovenkant van de kaart en draai je jezelf tot de naald van het kompas naar het noorden wijst. Eenvoudig toch?

2. Zoek je locatie op de kaart

Het identificeren van uw omgeving en deze terug te koppelen naar uw kaart is het belangrijkste wanneer u probeert uw positie te bepalen. Meestal weet u uw exacte refferentievlak niet vanaf het begin, dus een goed idee is om te beginnen met een refferentievlak die u wel kent.

Als je in een stad of dorp bent begonnen en naar het begin van de wandeling bent gereden, begin dan daar op je kaart en volg je stappen opnieuw. Als je er eenmaal zeker van bent dat je in het juiste algemene gebied bent, kun je beginnen met rondkijken naar landschapselementen.

Dit kunnen bergen, rivieren, muren, uitlopers, zadels, wegen zijn – de lijst gaat verder. Als u 3 omgevingskenmerken in het echt kunt herkennen en op uw kaart kunt lokaliseren, kunt u er zeker van zijn dat u zich heeft gelokaliseerd.

3. Contourlijnen lezen

Contourlijnen zijn de kleine zwarte lijntjes die op de hele kaart de contouren van de ondergrond laten zien. Contourlijnen tonen de hoogte van het land.

Elke hoogtelijn op een schaalkaart van 1:50.000 staat voor een stijging van 10 meter boven de zeespiegel. Elke 5e hoogtelijn zal iets gedurfder zijn, zodat het gemakkelijk te tellen is als je veel contouren tegelijk telt.

Hoe dichter de hoogtelijnen bij elkaar liggen, hoe steiler het verloop. U kunt deze informatie gebruiken om routes te plannen op zachtere hellingen om de moeilijkheidsgraad van het klimmen te verminderen.

4. Duimmen

Het is een handig idee om je laatste bekende locatie op de kaart bij te houden. Zo kunt je uw stappen terug volgen als je je tijdens het lopen niet meer kunt oriënteren. Om dit te doen, plaats je je duim op je huidige locatie op de kaart, laat je deze aan je zijde vallen en vergeet het.

De volgende keer dat je op de kaart kijkt, staat je duim nog steeds op je laatste locatie en kun je dan uitzoeken waar je op dat moment bent.

Een reactie plaatsen